5. Večer matematike u Gimnaziji Metković

” Unesete li se dovoljno duboko u bilo što naći ćete matematiku” rekao je Dean Schlicter, a gimnazijalci su petu godinu zaredom kroz projekt Hrvatskog matematičkog društva Večer matematike i opet našli zabavu u matematici i matematiku u zabavi.

Započelo se filmom “Casio Saga” koji su snimili učenici 2.c razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije, nakon čega se imalo priliku sudjelovati u različitim radionicama i kvizovima. Evo čime su se sve (za)bavili:

– Zometool geometrija (Izučavali su se 2-D i 3-D oblici, mnogokuti, simetrije, Eulerova formula za poliedre, zlatni rez, Arhimedova tijela itd. sa Zometool alatom. Istim se alatom može modelirati i građa molekule ili neki primjer iz umjetnosti i/ili arhitekture itd.)
– Predavanje o 3D printanju
– Radionica programiranja na platformi microbit (učenicima su se pokazale mogućnosti uporabe microbita)
– (De)šifriranje – Cezarova šifra (Cezarov krug)
– Društvene igre ( koje ne srećemo tako često) začinjene matematikom :
– Ubongo
– Halma
– Triomino
– Twisting i matematika
– Matematički trikovi

– Plickers ( Riječ je o papirnatim karticama koje su jedinstvene za svakog pojedinog učenika u razredu. Svojim izgledom podsjećaju na QR kodove. Nakon postavljenog pitanja svi učenici trebaju prikazati svoj odgovor pravilnim položajem svoje kartice, a nastavnik svojim mobilnim uređajem skenira sve kartice i na taj način prikuplja rezultate. ) Mi smo realizirali ekipno natjecanje s Plickersima u kojemu je od 4 ekipe pobijedila ekipa 2ROKOIVAN iz 1.c razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije.

Ambasadori juniori obilježili Međunarodni dan volontera

Danas, 5. prosinca 2017., na Međunarodni dan volontera, u Gimnaziji Metković održana je radionica “Uvod u volonterstvo”u organizaciji Volonterskog centra Dobra iz Metkovića.

Kao Škola ambasador Europskog parlamenta imamo obvezu promicati europske vrijednosti civilnog duštva, a volontiranje je svakako jedan od stupova takvog društva. Zato su naši učenici 2d razreda, a među njima i ambasadori juniori Europskog parlamenta, na satu Razredne zajednice učili o dobrobitima volontiranja za osobni razvoj i za razvoj zajednice, te su se informirali o mogućnostima volontiranja u našoj sredini.

Nakon interaktivne prezentacije voditeljice projekata Simone Pavlović o pravima i obvezama volontera i udruga te mogućnostima volontiranja i u sklopu Europske volonterske službe, učenici su postavljali konkretna pitanja i davali prijedloge za aktivnije uključivanje mladih u volontiranje te je dogovorena daljnja suradnja s Centrom.
Zahvaljujemo Volonterskom centru Dobra što su svoj dan volontera odlučili proslaviti s našim gimnazijalcima!

SJEĆANJE NA VUKOVAR

U spomen na Vukovar, grad heroj, i žrtvu koju je podnio u Domovinskom ratu i ove godine učenici Gimnazije Metković odali su poštovanje žrtvama.
U petak, 17. studenog 2017. godine, u školi smo se prisjetili Domovinskog rata, žrtava grada Vukovara, hrvatskih branitelja, slobodne domovine Hrvatske te time obilježili Dan sjećanja na Vukovar. Prigodnim riječima svojim kolegama obratili su se Karla Bebić, Ivan Raguž i Luka Brečić uz potresne note pjesme Hrvoja Hegedušića „Iz krvi i bola niknut će cvijeće i nikada narod zaboravit neće Vukovar, Vukovar… Stoji grad…“

 

Predavanje na temu Kako reći ne? – prevencija ovisnosti

U našoj je školi od 9. studenoga do 15. studenoga boravio gost predavač Matija Gorjanec, dopredsjednik Udruge Stijena, kršćanskog centra za pomoć i rehabilitaciju ovisnika i obitelji, pruživši jedinstvenu perspektivu iz prve ruke o utjecaju droge na njegov život i posljedice koje mu je to donijelo. Predavanju su nazočili učenici svih razreda Gimnazije, pozorno prateći njegovo izlaganje i na jedan školski sat uvukli se u začarani vrtlog ovisnosti, koji im je bliže nego što misle i iz kojeg je, čini se, nemoguće pobjeći. No, je li to baš tako?

Tijekom svojega školovanja imali smo priliku nekoliko puta slušati predavanja o ovisnostima, a koja smo često smatrali nepotrebnima, štoviše, dosadnima. Matijina snažna i iskrena priča dopire do i najskeptičnijih ljudi jer je namijenjena ljudima koji sebe ne smatraju ovisnicima, upravo je počesto i suprotno: svi smo ovisnici o nečemu, bilo to cigarete, alkohol, laganje, psovanje, statusni simboli, tuđe mišljenje itd.

Gorka istina je da svi robujemo društvu, bježimo od suočavanja s njom tražeći utjehu u svojim ovisnostima. Suština svih ovisnosti je ista, kako Matija kaže, „pala narav“, koja zahtijeva iskorjenjivanje štetnih navika i pročišćavanje nutrine. Jedini je način za njega da pobijedi svoju palu narav, kako kaže, da primi narav od Isusa. Njegov stil predavanja autentičan je i jednostavan, podudaran našem uzrastu te veoma efektan: „Nema filozofiranja“, kaže, „napravi test i dokaži si da možeš bez nečega živjeti.“ Nutrina je dio svakog čovjeka, a u njegovu je nutrinu ušao sam Bog.

Naši su učenici na kavi s Matijom htjeli saznati još više o njegovu životnom putu.
Na pitanje jesu li njegovi roditelji znali da se drogira i kako su reagirali odgovorio je: „Moji roditelji su znali da se drogiram i, naravno, kao i svaki roditelji, nisu htjeli vjerovati. Mislim da je to problem današnjih roditelja, oni bi trebali pričati o seksu i intimnim stvarima, dubokim stvarima, a ne da se otvaraš nekim prijateljima koji to poslije iskoriste… Tako da, znali su, ali nisu htjeli vjerovati.“
Postavlja se pitanje zašto psujemo, pijemo, pušimo, lažemo? Nas je stanje nemoći natjeralo na to. Ne vjerujete? Napravite test, promijenite loše životne navike, preispitajte život i nutrinu, razmišljajte, djelujte, pokušajte postati bolja osoba.

Susreti poput ovoga od velike su važnosti za srednjoškolski uzrast, iskustva su koja nisu dio naše svakodnevice, barem u malom gradu kao što je Metković, te su potrebna svim mladim ljudima u Hrvatskoj, jer, kako je jedna naša profesorica istaknula, „dok Matija sjedi, naš duh se diže“.

Želimo još jednom zahvaliti Matiji na životnoj lekciji kojom nas je poučio kako uskladiti svoj život s Božjim zakonima ljubavi i slobode te kako preusmjeriti negativne aspekte u nešto pozitivno i konstruktivno!

Tea Obšivač

Dragana Kadijević

Anamarija Barišić

Luka Grgić

koordinatorica Mirjana Šutalo, prof.

Gimnazijalci zakoračili u poduzetništvo

Već drugu godinu zaredom, pod pokroviteljstvom „Hrvatskoga telekoma“, u Zagrebu je održan drugi hackathon, Hack It. Ove je godine pratio najnaprednije trendove tehnologije, uključujući proširenu i virtualnu stvarnost. Pristiglo je čak 125 prijava, a 24-satni događaj organiziran je u partnerstvu s hub:raumom, „Microsoftom“ kao tehnološkim partnerom te „Combisom“, „Samsungom“ i „T-portalom“. Naš je tim, „Acervatio“ jedan od deset pozvanih na ovogodišnji Hack It.

Natjecatelji dolaze iz različitih stručnih područja, što znači da timovi imaju programere, dizajnere i mentore. Zadatak natjecanja je programirati i predstaviti svoju revolucionarnu ideju unutar 24 sata.

 

Članovi su našega tima: Nikola Jurković, Marin Dominiković, Ivan Grgić i Luka Limov.
Momci su u Zagreb došli u petak na meetup s organizatorima i drugim timovima u opuštenu ozračju Hostela „Swanky Mint“. Idućega dana, 28. listopada 2017. započeo je hackathon na kojemu su radili na izradi aplikacije nazvane „SC3ND“ (Scan & Send). Naime, to bi bila aplikacija koja najprije skenira određeni objekt u stvarnom svijetu, stvori 3D model istoga objekta koji, nakon što se pošalje nekome, može biti prikazan u augmentiranoj realnosti na njihovu mobitelu.

S tom korisnom i zabavnom idejom osvojili su III. mjesto, nagradu od 7500,00 kn, kao i dragocjena nova iskustva i poznanstva, pogotovo poduzetnička.

 

Dani kruha

27. listopada 2017. godine Gimnazija Metković će zapamtiti kao dan kada su školskim hodnicima zamirisali svježi kruh, slasna peciva i ukusni kolači koji su izmamili osmijeh na lice svih učenika, a i profesora; i ove je godine nastavljena tradicija održavanja Dana zahvalnosti za plodove zemlje.

U ranim jutarnjim satima nekolicina učenika je pod budnim okom profesorice Jagode Krešić marljivo uređivala stolove i spremala ih za blagoslov.

Fra Dujo Jukić blagoslovio je plodove i sve prisutne, koji su zajedničkom molitvom izrazili zahvalnost Bogu i zatražili blagoslov za sve darove koje su kasnije skupa blagovali.

Tekst: Tea Obšivač

Fotografije: Luka Grgić, Dragana Kadijević

 

Humanitarna akcija „Sve je slađe kad se dijeli, kad se daje“

Metkovski osnovci i srednjoškolci obnovili školu u Indiji
Danas se navršava 29 godina od smrti oca Ante Gabrića koji je svoj zemaljski život završio 20. listopada 1988. u Kalkuti,  na rukama svoga suradnika i prijatelja  oca Sylvestera  Xaviera.
Znatiželja metkovskih osnovnoškolaca i srednjoškolaca koji neumorno tragaju za informacijama o životu i radu oca Ante dovela ih je upravo do oca Sylvesetera koji i danas slijedi put kojim je krenuo naš otac Ante. Naime,  voditeljica i članovi udruge „Mladi oca Ante Gabrića“, koja djeluje pri Srednjoj školi Metković,   kontaktirali su oca Sylvestera u Indiji i dobili informacije o lošem materijalnom stanju katoličke škole u mjestu Kulpi, a u kojoj se školuje  300 učenika, 50 predškolaca i 250 učenika od 1. do 4. razreda. U nedostatku financijskih sredstava učenici  se školuju u vrlo skromnim uvjetima. Budući da nemaju u učionicama klupe i  stolice, sjede na podu.

Povodom obilježavanja Dana oca Ante Gabrića, u veljači 2017. godine, dvije osnovne i dvije metkovske škole pokrenule su humanitarnu akciju pod nazivom Sve je slađe kad se dijeli, kad se daje!, u svrhu prikupljanja novčanih sredstava za pomoć školi Sacred Heart primary school. Ovom su  akcijom metkovski učenici pokazali ljubav i novu nadu za one koji trebaju pomoć, a s kojima smo trajno povezani uspomenom na oca Antu Gabrića.

Otac Sylvester nije krio  svoje oduševljenje i zahvalnost. Duboko dirnut i sretan zbog  istinskoga prijateljstva između dvije domovine našega oca Ante, Hrvatske i Indije, poslao je pismo u kojem izvještava o realizaciji projekta obnove škole i opremanju učionica klupama i stolovima.

U svom misionarskom djelovanju u Indiji otac Ante neumorno je gradio škole nastojeći opismeniti i obrazovati djecu i mlade kako bi se uzdigli iz siromaštva. Danas, nakon gotovo 80 godina od njegovoga odlaska, njegovi Metkovci nastavljaju  s humanitarnim djelovanjem.

„Otac Ante Gabrić život je mjerio životom. Imao je hrabrosti suočiti se s vrijednostima života te uzdići se iznad problema i strahova. Zračio je srećom jer „samo sretan čovjek dijeli svoju sreću s drugima, zadovoljan je sobom i onim što ima“. (…) Nije ostao u svojoj skromnosti djelovanja u depresiji bezizlazna života. U svakom djelovanju vidljiva je Božja prisutnost i providnost. Jezike nije jednostavno naučiti, ali jezik ljubavi, s najvećom lakoćom,  govorio je i živio.“- istaknula je Vanja Gabrić, prof. na 1. okruglom stolu posvećenom ocu Anti 25. veljače 217. godine.

OŠ Stjepana Radića, OŠ don Mihovila Pavlinovića, Gimnazija Metković i Srednja škola Metković s radošću su pokrenule ovu akciju vjerujući riječima oca Ante da je sve slađe kad se dijeli, kad se daje.
Blagoslov oca Sylvestera  i nebeska zaštita našega oca Ante  motivirat će Metkovce da i dalje čine dobra dijela i šire glas o njegovoj veličini i plemenitosti.

Ivana Čarapina

 

EUROSCOLA – listopad 2017.

SRIJEDA – STRASBOURG

U srijedu, 11. listopada 2017., nakon duge i naporne vožnje, stigli smo u Strasbourg. To poslijepodne imali smo pregršt vremena za razgledavanje grada.

Nakon kratke šetnje s vodičem i zajedničke fotografije ispred gotičke katedrale Notre Dame, najhrabriji od nas popeli su se na zvonik odakle smo mogli uživati u panorami grada.

Sam centar grada oduševio nas je tradicionalnim građevinama od drva poput zgrade Kammerzell, kao i romantičnim mostovima i kanalima u dijelu grada Mala Francuska.

Nakon razgledavanja, smjestili smo se u udoban hotel Ibiy Style, gdje nas je dočekala ukusna večera od većinom francuskih specijalitetima.
Nakon večere prosetali smo obližnjim ulicama, obišli nekoliko mjesta gdje izlaze mladi te se ubrzo vratili kako bismo bili odmorni i produktivni za sutrašnji radni dan u Europskom Parlamentu.

 

ČETVRTAK – EUROPSKI PARLAMENT

U četvrtak, 12. listopada 2017., pospani smo napustili hotel te se uputili prema zgradi Europskog parlamenta. Vozeći se u ranim jutarnjim satima gradom, još nije bilo svanulo kad smo došli pred zgradu Europskog parlamenta u Strasbourgu. Morali smo proći sigurnosnu provjeru kako bismo mogli ući. Okupili smo se u kantini gdje su nam podijelili kartice prema kojima smo zastupali  jednu od šest određenih tema.

U 10 sati započela je sjednica. Najprije su nam predstavnici Parlamenta ukratko predstavili svoj način rada, a zatim smo imali prijenos uživo sa sadašnjim potpredsjednikom Europskog parlamenta Dimitriosom Papadimoulisom. On nam je govorio o aktualnim temama s kojima se suočava Europska unija, poput stanja u Kataloniji, porasta desničarskih stranaka, nuklearne i terorističke prijetnje i mnogih drugih. Učenici su se javljali kako bi mu postavljali pitanja, no nažalost, zbog velikog broja sudionika (njih preko 400) naši gimnazijalci nisu uspjeli doći do riječi u tom jutarnjem dijelu programa. kojem smo postavljali pitanja.

Nakon ove diskusije započeli su jednominutni govori predstavnika svih zemalja Europske Unije, a našu školu i zemlju uspješno je predstavila naša Tea Obšivač. Sljedeća na programu, provedena je vrlo uzbudljiva anketa u kojoj smo glasovali na isti način kao što to rade europarlamentarci.

Naši profesori (prof. Gordana Nikolić i prof. Branka Vladimir) sudjelovale su u posebnom programu predviđenom za profesore, na temu projekta Škole ambasadori Europskog parlamenta, a naše aktivnosti u plenumu aktivno su pratile zajedno s ostalim profesorima u zadnjim redovima.

Nakon jutarnjeg programa imali smo ručak poslije kojeg smo trebali sastaviti ekipu od četvero ljudi iz različitih zemalja Europske Unije da bismo mogli odgovoriti na pitanja za kviz “Eurogame”. Pitanja su bila na svim jezicima Europske unije te nam je vrijeme bilo ograničeno do 14 sati. U simulaciji rada parlamentarnih odbora, svaki tim išao je prema zastupanoj temi u određenu dvoranu gdje smo iznosili svoje ideje i prijedloge predstavnicima našeg tima. Također smo odabrali predsjednika i predsjedavajućeg koji su u 16 sati u glavnoj dvorani predstavili izvješće o našim tezama. Radilo se o slijedećim temama: Budućnost Europe, Zaštita okoliša, Sigurnost i ljudska prava, Nezaposlenost mladih, Razvojna pomoć te Migracija i integracija. Nakon što je za svaku temu izneseno izvješće, imali smo priliku postavljati pitanja predstavnicima te prihvatiti, odbiti ili ostati suzdržani na njihove teze. Naši učenici Ana Maslać i Lovre Jerković dobili su priliku postaviti pitanje na toj plenarnoj sjednici, a i ostali su imali vrlo dobre ideje i komentare, koje nažalost zbog vremenskog ograničenja nisu mogli iznijeti

Nakon debate najuspješniji timovi nastavili su se javno natjecati u “Eurogame” kvizu znanja o općoj kulturi, gdje je i publika imala priliku sudjelovati. Naši učenici Ivan Raguž i Domagoj Lojpur sudjelovali su na suprotnim stranama i pokazali vrlo dobro znanje.
Nakon pljeska timu pobjednika, predstavnici europskih zemalja koji su držali govore iznijeli su zastave Europske Unije i svih država članica. U točno 18 sati je svečano objavljen završetak Euroscole.
Pozdravivši se s kolegama iz raznih zemalja koje smo upoznali na tom uzbudljivom druženju, uputili smo se prema autobusu koji nas je doveo do shopping centra u kojem smo imali još nešto slobodnog vremena i večeru. Puni dojmova, doživljaja i suvenira, u 21:30 krenuli smo kući, prema našoj voljenoj Hrvatskoj.

XIII. Neretvanski književni, znanstveni i kulturni susreti

U petak je u Gimnaziji Metković održan dio programa XIII. Neretvanskog književnog, znanstvenog i kulturnog susreta koji je ove godine posvećen hrvatskom pjesniku Nikoli Martiću.

Na susretu su o Martiću govorili Predsjednik Društva hrvatskih književnika Đuro Vidmarović, te književnici Fra Miljenko Stojić, Danica Bartulović, Vinko Grubišić i Stjepan Šešelj

Susret se održava u organizaciji Neretvanske riznice umjetnina i inih vrijednosti, Hrvatske kulturne zaklade, Društva hrvatskih književnika te Matice hrvatske Neum.

Nikola Martić rođen je 29. siječnja 1938., a preminuo je 29. siječnja 2013. u Splitu. Na književnu i pjesničku scenu ušao je krajem pedesetih godina; njegova najvažnija zbirka pjesama ujedno je i prva – Vrtovi zemlje humske, a u svojim pjesmama okrenut je prema zavičaju i Neretvi.

Osim u metkovskoj Gimnaziji, dio programa susreta posvećenoga Nikoli Martiću održava se i u školama u Neumu, Pločama, Opuzenu, Čapljini i Višićima.