Obavijest knjižnice

Noć knjige održava se povodom ˝Svjetskog dana knjige i autorskih prava˝  koji se obilježava 23.travnja. U ovoj manifestaciji sudjeluju knjižare, knjižnice i brojne obrazovne ustanove diljem Hrvatske. Ove godine se i naša škola priključila projektu, uz raznovrstan i široj publici zanimljiv program. Za Vas smo pripremili sljedeća događanja i posebne pogodnosti:

18.00 – 19.00
Otvaranje izložbe učeničkih fotografija “Čitam-čitaš”
Happy hour – povrat knjiga uz oprost zakasnine
19.00 – 20.00
Predstavljanje knjige “Alle Leute lachen in der gleichen Sprache” i slikovnice “Der Wolf und die seibene Geißler” profesorice Svjetlane Bebić, uz glazbenu pratnju školskog benda (pjesme na njemačkom jeziku)
Plesna točka – “Knjiga”
Predstavljanje rezultata projekta “Zrak u Dolini Neretve”, mentorice prof. Marija Volarević i prof. Svjetlana Bebić
20.00 – 21.00
Poetski kolaž europskih jezika
21.00 – 22.00
Glazbeni predah uz gitaru
22.00 – 00.00
Notturno uz Matoša (Stogodišnjica Matoševe smrti)
00.00 – 01.00
Igrokaz

bebic1

 

Ovim povodom, pozivamo učenike da sa svojim uratcijam sudjeluju u fotonatječaju ˝Čitam-čitaš˝.

noc_knjige_v2

“Egg Drop”

Nedavno je u našoj školi održan projekt iz fizike „Egg Drop“ pod vodstvom profesorica Ane Dragović i Angele Ćelić .

U projektu su sudjelovali učenici prvih razreda opće i matematičke gimnazije. Podijelili su se u tročlane skupine. Cilj je bio izraditi ambalažu za jaje koja će ga sačuvati od pucanja pri bacanju sa različitih visina. Vrijeme koje su imali za izradu ambalaža bilo je dva tjedna. Jaja su se bacala s visina od 2, 4, 6, 8 i 10 metara.

Na kraju ovoga zabavnog projekta 5 skupina uspjelo je sačuvati jaje od pucanja. Žiri kojeg su činili ravnatelj Jozo Jurković i dvije profesorice odlučio je o pobjedničkom timu.

Događaj je obilovao veseljem i zabavom, a ni natjecateljskog duha nije nedostajalo. Bilo je zabavno vidjeti fiziku ne samo kroz račun i zadatke, nego i kao zanimljivu aktivnost. Veselimo se budućim projektima iz fizike.

Donosimo vam doživljaje s ovoga projekta.

Ema Boras i Matija Matić.

Zahvaljujemo Ani Mijoč (2c) na fotografijama i Ivi Marenić (4c) na video uratku.

Vuk i sedam kozlića započeo proljetnu turneju

Vuk i sedam kozlića započeo proljetnu turneju

Nakon stanke od šest dana na poziv sestara Karmelićanki raspjevana karavana je po peti put uprizorila njemačko- hrvatski mjuzikl Vuk i sedam kozlića pred djecom vrtića Betlehem u Gabela polju, te tako bez najavljenog odmora, otpočela proljetnu turneju.

Veseli mjuzikl su ponovno izveli glumci i pjevači: Monika Klarić, Martina Manenica, Lea Knežević, Ante Marević, Petra Lasić , Iva Jerkić, Darka Jukić, Tihana Barbir, Andrijana Plećaš, Ana Prkačin, Lucija Bukvić, Klara Nikolić,Sara Kužić, Ivana Jarak, Jure Jakić, Blaž Bulum, Anja Dodig, Mirela Popović, Martina Matičević, Lucija Leontenko i Lara Leontenko uz  instrumentalnu pratnju  Nikole Jurkovića, Hrvoja Ilića i Tea Vučkovića . Uz zvuke žive glazbe poznate  skladbe Pink Panter svoje plesne vratolomije izveo je Zvone Radić, a tehničku potporu pružili su Jure Manenica, profesorica Ana Bebić i mentorica Svjetlana Bebić.

Bilo je pravo veselje promatrati kako se mala publika stapa s akterima priče, udarajući dlanovima ritam izvođenih pjesama, te postaje i sama dio mjuzikla.

Ovim se putem od srca zahvaljujemo našem domaćinu na toplom gostoprimstvu.

Pokladna povorka – obavijest

PRIPREMA UČENIKA ZA POKLADNU POVORKU

U NEDJELJU (2. 3. 2014.) U 13, 30 SATI

RASPORED UČIONICA

1A – učionica broj 1

1B – učionica broj 2

1C – učionica broj 3

1D – učionica broj 5

 

2A, 2B – učionica broj 14

2C – učionica broj 13

2D – učionica broj 11

 

3A, 3C – učionica broj 7

3B, 3D – učionica broj 9

 

4A, 4B, 4C, 4D – učionica broj 10

 

ORGANIZIRAN JE PRIJEVOZ UČENIKA IZ SMJERA NEUMA.

POLAZAK AUTOBUSA IZ NEUMA – 12, 45 SATI

                                      IZ OPUZENA – 13, 10 SATI

POVRATAK AUTOBUSA (AUTOBUSNI KOLODVOR) – 18 SATI

Gimnazijalci razveselili vrtićane

Učenici Gimnazije Metković su na Valentinovo gostovali u Dječjem vrtiću Metković s njemačko- hrvatskim mjuziklom Vuk i sedam kozlića i  plesnom točkom mladih hip hopera.

U pripremi i izvedbi programa je sudjelovalo trideset učenika i to;  glumci i pjevači: Monika Klarić, Martina Manenica, Lea Knežević, Ante Marević, Petra Lasić , Iva Jerkić, Darka Jukić, Tihana Barbir, Andrijana Plećaš, Ana Prkačin, Lucija Bukvić, Klara Nikolić,Sara Kužić, Ivana Jarak, Jure Jakić, Blaž Bulum, Anja Dodig, Mirela Popović, Martina Matičević, Lea Kaleb, Petra Ujdur; instrumental:  Nikola Jurković, Hrvoje Ilić i Teo Vučković; plesči: Zvone Raič, Petra Ivić i Ivana Bunoza, te tehnička potpora; Jure Manenica,Toni Šprlje, Lara Leontenko i Ivana Vrnoga  uz mentorstvo profesorice njemačkog jezika Svjetlane Bebić.

Ciljane skupine ovog projekta su djeca vrtičke dobi, jer sami cilj projekta je  pobuditi potrebu za ranim učenjem stranog jezika.

Susret je završio zajedničkim plesom malih vrtićana i gimnazijalaca uz pjesmu „Kad si sretan“.

Zahvaljujemo domaćinu na lijepom gostoprimstvu, a ova mala raspjevana karavana nastavit će sa svojom izvedbom uveseljavat klince.

Gimnazija Metković u projektu Don@u- Online predstavila Dubrovačko- neretvansku županiju

Uoči izbora zastupnika za Europski parlament Centar za političko obrazovanje i Europski centar Baden-Wüttemberg, uz potporu Ministarstva kulture, mladeži i sporta njemačke pokrajine Baden-Wüttemberg organizirao je online projekt za škole svih podunavskih zemalja. Sukladno s time u projektu sudjeluje 7 škola iz pokrajine Baden- Wüttemberg, te škole iz Bugarske, Hrvatske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Češke i Mađarske.

Cilj projekta je osvijestiti mlade ljude o pripadnosti europskom građanstvu, te privući pozornost mladih na rješivost problema oko njih koje izravno ovise i o njihovoj uključenosti.

Kroz sam projekt koji će trajati 3 mjeseca učenici jedne škole će raditi s još dvije škole druge nacije i time upoznati konkretne probleme i traženja rješenja pojedinih naroda Europe, a istovremeno drugima predočiti svoje. Osim toga kroz tromjesečnu suradnju učenici će steći nova prijateljstva, sklopiti partnerstva s drugim školama, te poboljšati jezične vještine njemačkog jezika. Partneri naše škole su škole iz Njemačke i Bugarske.

Stručni voditelji projekta su Susanne Meir (stručni voditelj u Centru za političko obrazovanje) i Nils Bunjes iz Europskog centra.

Ovaj transnacionalni projekt je započeo susretom voditelja odabranih škola u njemačkom mjestu Baden Urachu pored Stuttgarta, gdje je bio zadatak svakog voditelja predstaviti svoju zemlju, regiju, grad i školu. Predstavljanje se sastojalo od ponude karakterisičnih specijaliteta svoje regije, te predstavljanjem svoga kraja uz pomoć prezentacija, kratkih filmova, fotografija, već što su sami voditelji prema svojoj sklonosti odabrali.

Prezentacija specijaliteta, te ostalih bogatstava naše Dubrovačko-neretvanske županije bila je pravo osvježenje, što su potvrdili i sami sudionici toga susreta.

Ovaj susret koji je imao cilj međusobnog upoznavanja voditelja škola, stvaranja budućeg partnerstva među školama, predstavljanja svoga identiteta, završio je zajedničkim posjetom Europskog parlamenta u Straßburgu, gdje su voditelji škola imali priliku razgovarati s Michaelom Theurerom jednim od njemačkih zastupnika u EU parlamentu.

Po završetku online faze projekta učenici će imati priliku sa svojim nastavnikom pratiteljem sudjelovati u programu Donau-Festa koji će se ove godine održati u Ulmu.

Povratak naših gimnazijalaca iz Strasbourga

Bili smo europski parlamentarci

          Metkovski gimnazijalci vratili su se jučer s putovanja u Europski parlament u Strasbourgu, gdje su na jedan dan zauzeli mjesta zastupnika Parlamenta, sudjelujući u simulaciji rada Parlamenta te se pobliže upoznali s radom europarlamentaraca.

 Kako smo ranije objavili, metkovski gimnazijalci izborili su se za ovaj nastup pobjedom svog debatnog tima na nacionalnom natjecanju Euroscole koje je održano u Splitu u listopadu prošle godine. Članovi tog tima bili su učenici Kristijan Harak, Martina Manenica, Antonija Stanić, Maja Raguž i Ana Nikolić, koji su svojom pobjedom osigurali sudjelovanje u ovom projektu za još 19 učenika svoje škole. U Strasbourgu su stoga Gimnaziju Metković predstavljala 23 učenika trećih razreda a u pratnji su im bile profesorice Živka Franković, Gordana Nikolić i Svjetlana Bebić na čelu s ravnateljem škole  prof. Jozom Jurkovićem.

         Nakon ostvarene pobjede na spomenutom natjecanju, tijekom zimskog odmora uslijedilo je intenzivno pripremanje učenika za debate u Europarlamentu, koje se odvijalo pod vodstvom spomenutih profesorica te profesorice Branke Vladimir dok su u izboru učenika za ovaj projekt sudjelovali još i ravnatelj Jozo Jurković te profesorice Mirjana Šutalo i Senka Rodin.

         Naši gimnazijalci su pripremili šest zadanih tema za Euroscola program, i to na engleskom jeziku: Okoliš i obnovljiva energija, Sloboda informiranja i aktivno građanstvo, 2014. – Europska godina borbe protiv bacanja hrane, Budućnost Europe, Europski izbori te Zapošljavanje mladih.

         U petak 17. siječnja, 477 učenika iz 20 zemalja članica Europske unije postali su na jedan dan europarlamentarci, raspravljajući u nacionalno šarolikim skupinama o zadanim temama na jednom od tri službena jezika: engleskom, njemačkom ili francuskom, što je omogućilo našim učenicima da razmijene gledišta s ostalim sudionicima te ponude različita rješenja za pojedine probleme.

         Program u Strasbourgu, nakon zajedničkog doručka i međusobnog upoznavanja sudionika, započeo je uvodnim dijelom u kojem su im dužnosnici Europskog parlamenta ukratko predstavili Parlament i Europsku uniju općenito. Potom je uslijedilo pojedinačno predstavljanje svakog tima. Glasnogovornik  tima, Kristijan Harak, vrlo dojmljivo je  na izvanrednom engleskom jeziku uz siguran nastup ukratko predstavio Republiku Hrvatsku spomenuvši njene prirodne ljepote i kulturno naslijeđe, Hrvate kao talentiranu sportsku naciju i nezaobilaznu kravatu.

         Nakon rada u skupinama uslijedila je plenarna sjednica u glavnoj dvorani Europskog parlamenta na kojoj su predstavnici skupina iznosili zaključke svojih debata. Nakon desetominutnih rasprava o svakoj temi, u kojima su naši učenici aktivno sudjelovali postavljajući pitanja i iznoseći svoja mišljenja (od kojih su neka popraćena pljeskom ostalih sudionika), mladi zastupnici su glasovanjem prihvatili većinu predloženih rješenja. Neki od naših učenika ostali su pomalo razočarani jer zbog vremenskog ograničenja nisu uspjeli iznijeti svoja mišljenja i zanimljive ideje iako su se stalno javljali za riječ.

         Osim spomenutih aktivnosti, mladi parlamentarci, podijeljeni u četveročlane timove, sudjelovali su i u natjecateljskoj kviz igri Eurogame, u kojoj su imali priliku pokazati poznavanje činjenica o Europskoj uniji. Finalni dio natjecanja odvijao se u plenarnoj dvorani po završetku debatnog dijela programa, u kojem su se nadmetala četiri tima, od kojih je najviše bodova osvojila nacionalno mješovita četvorka, čiji je član bila i naša učenica Lucija Markota. Kao dio pobjedničke ekipe, Lucija je osvojila medalju, majicu i kapu okrunivši time ukupnu uspješnost hrvatskog tima u svim aktivnostima programa Euroscole.

         Plan putovanja u Strasbourg sadržavao je u dolasku i usputno zadržavanje u Münchenu, gdje su učenici i njihovi nastavnici u pratnji stručnoga vodiča nakratko razgledali najljepši dio grada, Marienplatz, dok su prije povratka kući  posjetili znamenitosti povijesne jezgre Strasbourga te time zaokružili program ovog nezaboravnog izleta u Strasbourg.