5. Večer matematike u Gimnaziji Metković

” Unesete li se dovoljno duboko u bilo što naći ćete matematiku” rekao je Dean Schlicter, a gimnazijalci su petu godinu zaredom kroz projekt Hrvatskog matematičkog društva Večer matematike i opet našli zabavu u matematici i matematiku u zabavi.

Započelo se filmom “Casio Saga” koji su snimili učenici 2.c razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije, nakon čega se imalo priliku sudjelovati u različitim radionicama i kvizovima. Evo čime su se sve (za)bavili:

– Zometool geometrija (Izučavali su se 2-D i 3-D oblici, mnogokuti, simetrije, Eulerova formula za poliedre, zlatni rez, Arhimedova tijela itd. sa Zometool alatom. Istim se alatom može modelirati i građa molekule ili neki primjer iz umjetnosti i/ili arhitekture itd.)
– Predavanje o 3D printanju
– Radionica programiranja na platformi microbit (učenicima su se pokazale mogućnosti uporabe microbita)
– (De)šifriranje – Cezarova šifra (Cezarov krug)
– Društvene igre ( koje ne srećemo tako često) začinjene matematikom :
– Ubongo
– Halma
– Triomino
– Twisting i matematika
– Matematički trikovi

– Plickers ( Riječ je o papirnatim karticama koje su jedinstvene za svakog pojedinog učenika u razredu. Svojim izgledom podsjećaju na QR kodove. Nakon postavljenog pitanja svi učenici trebaju prikazati svoj odgovor pravilnim položajem svoje kartice, a nastavnik svojim mobilnim uređajem skenira sve kartice i na taj način prikuplja rezultate. ) Mi smo realizirali ekipno natjecanje s Plickersima u kojemu je od 4 ekipe pobijedila ekipa 2ROKOIVAN iz 1.c razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije.

Komentari su zatvoreni.