Božić u Gimnaziji Metković

U petak, 22. prosinca posljednjim zvonom školskog sata hodnicima Gimnazije Metković zavladalo je božićno raspoloženje. Poslije završene „Quadrille“ u Sportskoj dvorani pod mentorstvom prof. Stipana Prce, rasplesana družina pridružila se prigodnom božićnom programu koji se održao u holu škole. Već na prve taktove „Zvončića“ svi su počeli pjevati. Pjesmom „Svim na zemlji mir, veselje“ otpjevana je poruka volje Božje. Pjesmu  „Joyfull, Joyfull“ iz filma „Sister act II“ otpjevala je Iva Goluža uz pratnju Matije Borovac, koja je pratila na glasoviru i čitavu priredbu. U dijalogu voditeljica priredbe Marte Gabrić i Ane Parun, odličnim govorničkim šarmom vođena je priredba, a slijedila je pjesma „Tražite najprije Božje kraljevstvo“ (irskog podrijetla). Poznata pjesma „O, Tannenbaum“ otpjevana je na tri jezika sa solistima Klarom Pavičić (njemački), Emom Bašić i Leonardom Šaravanjom  (talijanski) i Ivom Golužom (engleski),  uz zbor i bend Gimnazije. Pod budnim okom i uhom profesorice Branke Vladimir izgovor je doveden do savršenstva.

Molitvu za svjetlo Božićne noći Rajmunda Kuparea recitirale su Lucija Rodin i Marija Jelaš i prekrasnim stihovima otvorile put za skladbu „Stille nacht“ na njemačkom i hrvatskom jeziku.  U piano dinamici najpoznatije  božićne pjesme došle su do izražaja i 3D geometrijske jaslice koje su projicirane na platnu. Izradili su ih učenici Josip Begić, Nikola Jurković i Toni Grgić pod mentorstvom profesorice Ljubice Jerković na ideju profesorice Vanje Gabrić. Nakon toga su „Božić na putu“ Božice Jelušić recitirale Paula Raguž i Tea Vekić. Sjajne recitatorice pripremila je profesorica Suzana Nižić.

„Hark! The Herald Angels Sing“ Felixa Mendelssohna-Bartoldya započele su flaute pod vještim prstima Klare Pavičić, Ivane Prović, Lane Bačić i Eme Vidović, a nastavile su čuvenom i zvonkom „Gloriom“ gdje se uključio zbor i bend, spajajući tonalitet i pjesmu, ali sad pod nazivom „Angel Medley“ u aranžmanu Keitha Christophera u cjelinu izvedbe i cjelinu Glazbenog studija Gimnazije Metković.

Njegova zvijezda zasjala je i u recitatorskoj izvedbi Ivana Raguža, a Marija Previšić je uspjela dočarati „Bijeli Božić“ onako kako ga i Oliver vidi, iako u našem malom gradu nije bilo snijega. Priredba je dobila posebnu notu nakon recitacije „Ekstaza božićne noći“ u interpretaciji Marijete Kežić pod mentorstvom profesorice Martine Pačić.

Kao što su se pastiri poklonili djetetu Isusu, a sveta tri kralja donijeli zlato, tamjan i smirnu, poklonivši se mladome Kralju, učenici gimnazije prinijeli su i poklonili  svoj glazbeno-lirski program i najdraže pjesme. Mateo Mustapić otpjevao i odsvirao na gitari „All my loving“ i „You raise me up“ te oduševljenu publiku potaknuo  na ritmičko pljeskanje.

Anamarija Barišić otpjevala je uz gitarsku pratnju Veselka Sprčića romantični hit „I Can’t Help Falling in Love“, oduševivši publiku još jedanput. Djed Božićnjak je stigao na gimnazijsku proslavu u pjesmi „Santa Claus iz Comin’ to Town“ u sjajnom izdanju, dobrom raspoloženju i interpretaciji Ive Goluže.

Priredba je završila u dobrom raspoloženju i u kratkim obraćanju publici  profesorice Vanje Gabrić, voditeljice Glazbenog studija. Pozdravivši svih, rekla je da između školskog zvona, jedinica i petica i učenika iz mnogih mjesta iz okolice  Metkovića, Božićna priredba priređena s puno ljubavi i žara. Zahvalila je svim izvođačima, zboru i solistima, a posebno Matiji Borovac za glasovirom, Mateu Mustapiću, Roku Krstičeviću, Ivici Šprlji i Veselku Sprčiću na gitarama te Petru Borovcu na bubnjevima.  Školskoj obitelji Gimnazije Metković zaželjela je čestit Božić i sretnu Novu 2018. godinu.

Posebna zahvalnost ravnatelju Gimnazije Metković, Jozi Jurkoviću koji je omogućio realizaciju Božićne priredbe, kao i na angažmanu gospodina Marija Ercega i Ćire Baničevića na tonskoj i tehničkoj podršci bez koje priredba ne bi bila tako dobra, te ravnatelju GKS-a gospodinu Milanu Kapoviću.

Za božićno uređenje škole zaslužna je profesorica Jagoda Krešić i profesorica Vera Modrić, kao i mnogobrojni učenici svojim trudom i kreativnosti.

Članovi zbora:

 • Leonarda Šaravanja, Ema Bašić, Lucija Rodin, Nikol Kešina, Katarina Pratežina, Nika Jukić, Ana Putica, Matea Marević, Iva Senta, Klara Jerković, Neda Vekić, Lana Bačić, Ema Vidović, Anamarija Obad, Ivana Prović, Mirna Šutalo, Marija Previšić, Ana Raič, Anamarija Barišić, Iva Goluža, Klara Pavičić

 

Članovi benda:

 

 • Mateo Mustapić – gitara, vokal
 • Roko Krstičević – gitara
 • Ivica Šprlje – gitara
 • Petar Borovac – bubnjevi
 • Matija Borovac – glasovir
 • Veselko Sprčić – gitara
 • Klara Pavičić – flauta
 • Ivana Prović – flauta
 • Ema Vidović – flauta
 • Lana Bačić – flauta

 

 

 

 

Prof. Vanja Gabrić

Komentari su zatvoreni.